Verhaal van Maaike
[responsivevoice voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar dit bericht”]
Persoonlijke gegevens
Naam: Maaike
Jouw PlanP Proces
Wat was jouw uitdaging of droom?
Maaike droomt ervan om samen te wonen met haar vriend Christophe. Het liefst zou ze zo zelfstandig mogelijk willen leven.
Binnen welk thema past jouw uitdaging of droom?
Deelnemen aan…, Organiseren, Vriendschap & relaties, Wonen
Met wie heb je Plan P gebruikt?
Maaike, haar vriend Christophe en de zus (Bieke) en schoonbroer van Maaike, in samenwerking met 6 studenten van de Universiteit Gent.
Hoe verliep deze samenwerking?
De samenwerking verliep vlot. Er was een goede onderlinge communicatie.
Aan de hand van de creatieve voorstellingen van de verschillende stappen van Plan P waren we in staat het plan op een begrijpelijke manier voor te stellen aan Maaike en Christophe. Maaike en Christophe vertelden ons dat ze Plan P als zeer waardevol ervaren hebben.
[/responsivevoice] [responsivevoice voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar dit bericht”]FASE 1: PROBLEEM BENOEMEN
Gebruikte techniek:
‘5W1H’ en ‘Zaadje, kiem, boom (1)’
Wat was de uitkomst van deze stap:
Techniek 1: 5W1H
Wie is erbij betrokken?
Maaike is een jongedame die een fysieke en een matig verstandelijke beperking heeft. Haar vriend heet Christophe en heeft een fysieke en licht verstandelijke beperking. Ze verblijven allebei in De Waaiberg, in Gits. Dit is een tehuis voor niet-werkenden. Personen met een fysieke en/of meervoudige beperking kunnen in deze voorziening terecht. De ouders en de zus van Maaike zijn eveneens belangrijke betrokkenen.
Wat wil je eigenlijk doen?
Maaike en Christophe zouden graag samenwonen. De familie vraagt zich echter af of dit haalbaar is. Ze willen het koppel zeker en vast de kans geven om dit te realiseren, maar dit mag niet ten koste van hun levenskwaliteit gaan. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een geschikte oplossing op maat van Maaike en Christophe.
Wanneer moet het probleem opgelost zijn?
Alle partijen geven aan dat er geen haast bij is. Bij Maaike en Christophe speelt het idee al langer, maar het hoeft voor hen niet meteen te gebeuren. De familie wil vooral hun plannen om samen te wonen voldoende voorbereiden. De veiligheid, levenskwaliteit en ondersteuning moeten zeker en vast gegarandeerd worden.
Waarom wil je een oplossing voor het probleem?
Christophe en Maaike zijn twee volwassen personen die het recht hebben om samen te wonen. Ze denken dat ze door samen te wonen nog gelukkiger zouden zijn. De familie geeft aan dat Maaike dit voornamelijk wil, omdat ze zich ‘normaal’ wil voelen. Bovendien speelt het feit dat haar zus een eigen huis heeft met haar vriend mee.
Waar doet het probleem zich voor?
In de voorziening zitten Maaike en Christophe in een aparte leefgroep en dit leidt ertoe dat ze elkaar niet vaak kunnen zien.
Hoe heb je het probleem in het verleden al willen oplossen?
De familie heeft dit steeds afgeblokt, omdat zij het als niet haalbaar achten
Techniek 2: Zaadje, kiem, boom
Wat is er nu al (het zaadje)?
We kennen de wens van Maaike en Christophe, ze zouden namelijk graag willen samenwonen. De familie twijfelt aan de haalbaarheid van deze droom om hen volledig zelfstandig te laten wonen. Ze staan wel open voor ideeën en alternatieven.
Wat wil je bereiken op korte termijn (de kiem)?
Aan de hand van diepgaande gesprekken met Maaike, Christophe en hun familie zouden we graag een aantal doelstellingen (blaadjes) vooropstellen die we op korte termijn trachten te behalen.
Wat wil je bereiken op lange termijn (de boom)?
Op lange termijn willen we verder op zoek gaan naar de verschillende mogelijkheden om Maaike en Christophe hun wens te laten uitkomen.
[/responsivevoice] [responsivevoice voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar dit bericht”]
FASE 2: IDEËEN BEDENKEN
Gebruikte techniek:
Spinnenweb
Welke ideeën herinner je nog?
Bij het uitvoeren van deze stap zijn we vertrokken vanuit de volgende centrale vraag: Hoe kan de wens van Maaike en haar vriend Christophe waargemaakt worden? Om echter de droom van Maaike en Christophe zo optimaal mogelijk na te streven, werden we geconfronteerd met enkele hindernissen en moeilijkheden. Deze aandachtspunten hebben we gegroepeerd in drie probleemdomeinen, zoals je ziet op bovenstaande foto namelijk ‘financieel en wettelijke kader’, ‘ondersteuning’ en ‘waar en hoe’. Deze drie probleemgebieden staan bovendien voortdurend in wisselwerking met elkaar, wat wordt voorgesteld aan de hand van de groene pijlen.
[/responsivevoice] [responsivevoice voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar dit bericht”]
FASE 3: IDEE KIEZEN
Gebruikte techniek:
‘Stipstemmen’ en ‘Goed, slecht en opgelet’
Welk idee hebben jullie gekozen?
In deze stap zijn we op zoek gegaan naar een aantal oplossingen die zo goed mogelijk aan de wens van Maaike en haar vriend Christophe beantwoorden. Uiteindelijk hebben we onze verschillende ideeën geclusterd tot vier hoofdmogelijkheden, namelijk zelfstandig wonen (1), inclusief wonen met ondersteuning (2), begeleid zelfstandig wonen (3) en mantelzorgwonen of kangoeroewonen (4). Bij elk van deze mogelijkheden hebben we zowel voor- als nadelen, bedenkingen en aandachtspunten geformuleerd. Deze worden schematisch weergegeven op de afbeelding. Om tenslotte hieruit de beste oplossing te kiezen, hebben we gebruik gemaakt van stipstemmen.
Techniek 2: Stipstemmen
Aan de hand van de voor- en nadelen, bedenkingen en aandachtspunten van elke mogelijkheid heeft elk lid van onze groep gestemd. Maaike en Christophe kregen eveneens de mogelijkheid om te stemmen. Dit deden ze in overleg met de oudere zus van Maaike, die hen duidelijk de voor- en nadelen uitlegde op een manier die rekening hield met hun verstandelijke beperking. Het stemmen gebeurde met behulp van een groene, gele en rode sticker. De rode sticker werd gebruikt voor die mogelijkheid die we het minst goed vonden, terwijl de groene sticker bestemd was voor die optie die we de beste vonden. De gele sticker werd gebruikt voor de tweede beste mogelijkheid volgens ons. Uit de stemming bleek dat het concept van begeleid zelfstandig wonen het best haalbaar is voor Maaike en Christophe en nog steeds goed aansluit bij hun wens.
FASE 4: IDEE VOORSTELLEN
Gebruikte techniek:
Actieplan
Hoe ben je aan de slag gegaan met dit idee?
Hoe & doelen?
Stap 4 is het actieplan waarin we onze concrete plannen uiteenzetten. Eens we tot een overeenkomst gekomen zijn met Maaike, Christophe en de familie omtrent welke oplossing het best haalbaar is en aansluit bij hun wens, zullen we contact opnemen met enkele diensten die hiervoor kunnen instaan. Daarnaast zullen we een datum proberen vast te leggen waarop we met alle actoren kunnen langsgaan. Als er in de gekozen dienst sprake is van een wachtlijst zullen we in overeenstemming met alle betrokkenen zowel Maaike als Christophe op deze lijst plaatsen.
Vooraleer we beslissen welke organisatie er gekozen wordt, dient er rekening gehouden te worden met verschillende zaken. Ten eerste moet er gekeken worden naar de toegankelijkheid. Maaike en Christophe gebruiken allebei een rolstoel om zich voort te bewegen. De afstand van het verblijf naar een ziekenhuis moet zeker en vast ook de nodige aandacht krijgen. Maaike moet namelijk verschillende keren per week naar de nierdialyse en kan zelf niet met de auto rijden. Hiervoor zal een dienst ingeschakeld moeten worden die haar naar het ziekenhuis kan brengen. Dit kan een dure aangelegenheid worden als de afstand groot is. Bovendien speelt de financiële kant van het verhaal eveneens een rol. Als Maaike en Christophe namelijk samenwonen, welke implicaties heeft dit dan voor hun uitkering? Hoe zullen ze alles betalen? Welke oplossingen kunnen er hiervoor geboden worden? We weten evenzeer dat Maaike en Christophe veel zorg nodig hebben. Om die reden moeten we zeker nagaan of ze iemand kunnen oproepen wanneer ze een probleem ervaren. Stel dat de stoma een lekkage vertoont, kunnen zij dan beroep doen op een permanentiedienst? Tevens dient er ook contact opgenomen te worden met andere begeleidingsdiensten zoals het OCMW, huishoudhulp etc.
Wanneer?
Voor zowel Maaike en Christophe zou het fijn zijn, mochten we hun wens om samen te wonen zo snel mogelijk kunnen realiseren. Ze gaven ons echter wel aan dat het voor hen niet van vandaag op morgen hoeft te gebeuren. De familie zou de actie graag eerst goed voorbereiden. Daarnaast dienen we rekening te houden met een aantal organisatorische aspecten, zoals eventuele wachtlijsten.
Wie?
Uiteraard willen we Maaike en Christophe zo veel mogelijk betrekken bij de uitvoering van hun wens, net zoals hun familie en vrienden. Voorts spelen diensten zoals het OCMW, de thuisbegeleidingsdienst, huishoudhulp etc. een belangrijke rol in de finale uitvoering van stap 4 van Plan P. Deze actoren zullen Maaike en Christophe hoogstwaarschijnlijk in hun leven dienen te roepen bij het samenwonen. Daarnaast is de huidige voorziening waar Maaike en Christophe nu nog verblijven van belang. Deze kan hen helpen in de overstap naar de nieuwe voorziening, door bijvoorbeeld stapsgewijs afscheid van hen te nemen. In de nieuwe hulpverleningsvorm krijgen Maaike en Christophe immers te maken met nieuwe begeleiders.
Waar?
Aan de hand van het stipstemmen sprong de optie kleinschalig wonen eruit als best mogelijke oplossing, meer bepaald biedt De Branding een dergelijke woonvorm aan. Dit initiatief biedt de mogelijkheid aan koppels om samen te wonen. De huisvesting bevindt zich wel in Kortrijk, wat redelijk ver gelegen is van de regio waar de familie woont. Tevens dienen we op zoek te gaan naar een nieuw ziekenhuis waar Maaike terecht kan voor de nierdialyse. Voordien ging ze naar het ziekenhuis in Roeselare. Eveneens vormt de afstand tot bijvoorbeeld het stadscentrum, een belangrijk aandachtspunt.
[/responsivevoice] [responsivevoice voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar dit bericht”]
Terugblik
Wat vond je van werken met Plan P?
Plan P was een zeer leerrijke en boeiende ervaring, zowel voor ons groepje, als voor Maaike, Christophe en hun context. Eindelijk konden we eens met een reële situatie aan de slag en mochten we ons op het praktijkveld begeven. Maaike, Christophe en hun familie gaven namelijk aan dat het voor hen moeilijk is om een overzicht te behouden over het hulpverleningslandschap. Wij hebben hen daar een handje in geholpen en bovendien leerden wij ook nieuwe initiatieven/voorzieningen kennen doorheen Plan P. Maaike, Christophe en hun context wisten immers niet waar ze terechtkonden met hun hulpvraag. Het doet ons deugd dat we hierin een rol hebben kunnen spelen en dat we hen een stap dichter hebben gebracht bij het verwezenlijken van hun droom/wens. Bovendien appreciëren we eveneens de inclusieve werking van Plan P. Eerst stond de familie van Maaike en Christophe eerder weigerachtig tegenover hun wens om samen te wonen, maar doorheen Plan P stonden ze steeds meer achter hun droom. Uiteindelijk willen ze gewoon dat Maaike en Christophe gelukkig zijn.
Wat was een onverwacht gevolg van het gebruik van Plan P?
We botsten snel op een aantal moeilijkheden. We kwamen namelijk in aanraking met een aantal voorzieningen die Maaike en Christophe konden helpen om hun droom te realiseren. Echter Maaike en Christophe voldeden niet steeds aan de voorwaarden om toegang te verkijgen tot een bepaalde voorziening. Hierdoor botsten we snel op een aantal gesloten deuren. Uiteindelijk hebben we toch een oplossing gevonden die ideaal lijkt voor Maaike en Christophe. Het enige nadeel is de ligging van de voorziening die studio’s voor koppels aanbiedt en hen hierbij permanent begeleid.
[/responsivevoice]